Високопроходимият UNIMOG

Високопроходимият UNIMOG

Произведен, за да преодолее почти всяко препятствие. Екстремен пресечен терен, екстремно време, екстремни задачи. Offroad Unimog – разработен като надежден силов пакет с една цел: Да направи устойчивостта възможно най-надеждна при работа.

Чрез модерна технология конструктивната серия високопроходим Unimog с типовете U 4023 и U 5023 се справя практически с всяко предизвикателство. Задвижване на всички колела и екстремна гъвкавост дават на здравия товарен автомобил предимство по непроходими пресечени терени: Unimog превозва екипа, материали и тежки устройства до изключително недостъпни места на работа.

ДВИГАТЕЛЯТ НА ИКОНОМИЧНОСТТА.

Високопроходимият Unimog е оборудван с модерната и ефективна Mercedes-Benz задвижваща технология. Тестваното в големи серии поколение двигатели Euro 6 задава мащаби в неговия клас и е изпълнено безкомпромисно по отношение на екологията, икономичността и експлоатационните качества. 4 цилиндровият двигател с мощност 170 кВт е особено удобен за техническо обслужване, икономичен, с равномерен ход и с голяма теглителна сила. Той се отличава с голям въртящ момент до 900 Nm както и отлични стойности при отработените газове, разхода и съотношението между маса и мощност. Технологията с 4 клапана и впръскване Common-Rail с до 2400 бара допълнително повишават коефициента на полезно действие.

Перфектно съгласувана технология на задвижването.

Силовото предаване служи не само за задвижване, но също и за спиране: Двутактовата декомпресионна моторна спирачка намалява механичното износване и дава голям принос за икономичността. При допълнително обработване на отработените газове поколението двигатели BlueTec 6 залага на технологии, които вече са се доказали в практическото използване с големите серии двигатели Heavy-Duty в милиони километри. В модула за допълнителна обработка на отработените газове SCR катализаторът намалява азотните оксиди до минимум. И филтърът за твърди частици предотвратява почти напълно емисиите от твърди частици.

ОТЛИЧНА ПРЕДАВАТЕЛНА КУТИЯ.

В Unimog напълно синхронизираната електропневматична механична предавателна кутия (EPS) с осем предавки за преден и шест за заден ход предава мощността на двигателя към задвижването. На разположение също е и специална група за пресечен терен с по осем предавки за преден и заден ход за бавни скорости на движение. Характерни са отличният равномерен ход, дълъг срок на експлоатация и висок коефициент на полезно действие. И със синхронизираната обръщаща група Electronic Quick Reverse се дава възможност за бърза смяна на посоката на движение, напр. за свободно люлеене на пресечен терен.

Повече е повече.

Пълната гама от възможни приложения Unimog си осигурява най-вече чрез доказалите се силоотводни валове на предавателната кутия - например бърз за хидравлични помпи и един много бърз за пожарникарски помпи. Чрез оптимизирана подова група, силоотводните валове на предавателната кутия са отлично достъпни и многостранно използваеми.

Задвижване на всички колела.

С главното предаване на задния мост за движение по пътищата и допълнително включваемото задвижване на всички колела за пресечен терен във всяка ситуация разполагате с максималното сцепление. И когато пресеченият терен стане екстремно тежък, блокировките на диференциалите на двата моста осигуряват пълното силово предаване. Така си осигурявате придвижването, дори и когато само едно колело има достатъчно сцепление. Така Unimog овладява наклони нагоре до 100 %.

AUTOMATICSHIFT.

Превключвате, както Ви харесва.

Две програми за движение улесняват работата на водача: При автоматичен режим „A“ програмата за движение – в зависимост от състоянието на натоварване, положението на педала на газта, работата на двигателя, изкачване/спускане и моторната спирачка – поема напълно превключването и задействането на съединителя. Ако е необходимо, водачът ръчно може да задейства чрез мултифункционален лост смяната на предавките.

Пълният контрол се предоставя от програмата за движение „M“ (ръчно). Тук изборът на предавка също се извършва чрез мултифункционален лост. Водачът определя предавката, задействането на съединителя се извършва ръчно.


Автор: Иван Иванов
Източник: Daimler Truck AG
Сайт: mercedes-benz-trucks.com